
İçli Köfte
İçli Köfte
Malzemeler:
Hamur Malzemesi:
- Yarım kilo Altunsa ince-köftelik bulgur
- 250 gr. 2 kez çekilmiş çiğ köftelik kıyma
- Yarım su bardağı Altunsa irmik
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı Altunsa domates salçası
- 1 yemek kaşığı Altunsa biber salçası
- Tuz
- Kıyma makinası yoksa bulguru ıslatmak için su
İç malzemesi:
- 500 gr. orta yağlı kıyma
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 2 adet orta boy soğan
- 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi yada antep fıstığı
- Karabiber, tuz, kırmızı biber
Hazırlanışı
- İç köftenin yapımı
- Tereyağını geniş bir tencere yada tavaya alın. İnce ince kıydığınız soğanları hafifçe pembeleşene kadar orta ateşte kavurun. Daha sonra kıymayı ekleyip suyunu salıp çekinceye kadar kavurun.
- İçine ceviz ve baharatlarını ekleyerek 2-3 dakika daha kavurun. Ocaktan alın.
- Soğuyan içi elinizde önce yuvarlayıp sıkarak fotoğraf 1 deki gibi şekillendirin ve streç filmle üzerini kaparak buzdolabına koyun. Dış hamuru hazırlanıncaya kadar içler katılaşsın.
- Dış Hamurun Yapımı:
- İnce bulgurun üzerini biraz geçecek kadar kaynar su ilave edilip şişmesini bekleyin. Şişen bulgurun içine geri kalan tüm malzemeleri ekleyerek yaklaşık 15 dk (arada su ekleyerek) yoğurun.
- Elinizi yağlayın kıvama gelen harçtan yumurtadan büyük parçalar koparın ve avuç içinize alarak yuvarlayın.
- Avuç içinizde yuvarladığınız hamurun ortasına yavaş yavaş bastırıp yanlarından sıkarak fotoğraftaki gibi ortasına bir delik açın.
- Hamurdaki delik yeteri kadar büyüdüğünde katılaşan iç harcı içine sokun.
- Elinizde hafif hafif döndürerek ve bastırarak tüm iç malzemeyi yayın. Kapatacağınız ucu hamuru zedelemeden hafif hafif sıkın ve düzeltin (fazlalık varsa ucundan koparabilirsiniz.)
- Doldurduğunuz içli köfteleri geniş bir tepsiye aralık bırakarak dizin.
- Kızartarak pişirmek için:
- Geniş ve derin bir tencerede bolca yağı kızdırın. Kızgın yağda köftelerin kabuğu koyulaşıncaya kadar kızartılıp, kevgir yardımıyla peçete serilmiş tabağa alın.
- Haşlayarak pişirmek için:
- Haşlama yapmak için yine derin bir kapta su kaynatılır, suya tuz ve biraz sıvı yağ eklenir. Köfteler kaynar suda 2-3 dakika kadar pişirilir. Sudan çıkarılan köfteler birbirine değmeyecek şekilde servis tabaklarına alınır.
Enfes içli köfteniz hazır. Afiyet olsun :)
